понеділок, 30 листопада 2015 р.

Митрополит Андрей Шептицький

Андрей Шептицький  займає в сучасній історії роль людини, що стала помостом між західною і східною церквами, підтримувала відновлення Української державності та піклувалася про розвиток української культури.


Роман Марія Олександр граф Шептицький народився 29 липня 1865 року в родовому маєтку в селі Прилбичах Яворівського повіту на Львівщині в аристократичній українсько – польській родині. Студіював юридичну науку в Ягеллонському університеті , філософію і теологію – у Вроцлавському.  У травні 1888 року Шептицький здобув науковий ступінь доктора права, а через тиждень вступив до монастиря Василіан у Добромилі. У чернецтві прийняв ім'я –Андрей – на честь апостола Андрея Первозданного. У 1899 року папа Лев ХІІІ затвердив рішення про іменування Андрея Шептицького станіславівським єпископом. У Станіславові новий владика заснував греко – католицьку семінарію, передав до її бібліотеки понад чотири тисячі томів із власної книгозбірні. Тут сформувалася його основна мета – створення соборної української держави на засадах християнства.
У січні 1901 р. Шептицький був інтронізований у соборі св. Юра як галицький митрополит. На той час йому виповнилося 35 років. Польська влада не підтримувала нового митрополита – за українську спрямованість. Галицька інтелігенція з недовірою зустріла це призначення, оскільки графи Шептицькі були покатоличеним родом. У своїй першій промові на посаді митрополита він наголосив: «Різні люди всіляко можуть думати і говорити про мене. Але я хочу, щоб усі це знали і розуміли, що , що коли я обіймаю становище митрополита руського, то я хочу ним бути і ним буду». За кілька років ставлення інтелігенції змінилося.
Владика Андрей підтримував розвиток освіти на західноукраїнських землях. У 1902 р. він заснував українську гімназію у Станіславові, вимагав відкриття українського університету у Львові, пожертвував значну суму на Академічний дім, де розмістилися гуртожиток  і бібліотека для студентів, сприяв школам, сирітським притулкам, де діти могли навчатися різних ремесел. Спорудив власним коштом приміщення для гімназії «Рідна школа» для дівчаток – сиріт. Щороку організовував кампанію з оздоровлення дітей із бідних родин. Багато зробив митрополит і для розвитку української культури. Владика фінансував друкарні, заснував у Жовкві українське видавництво. Він підтримував діяльність культурно – просвітніх товариств «Просвіта», «Рідна школа», «Сільський господар». В 1905 році він організував Церковний музей, де було зібрано одну з найбільших у Європі колекцію іконопису. Митрополит передав до музею 9880 експонатів із власної колекції – стародруки, архівні матеріали, твори сакрального мистецтва, монети тощо.
Владика допомагав українським художникам, надавав стипендії. В 1903 році Шептицький заснував українську лічницю, надавши для цієї справи свій будинок і 20 тис. доларів  на придбання закордонного медичного устаткування. Він був ініціатором заснування у 1910 році Земельного банку у Львові, який позичав селянам гроші для  господарювання на придбаній землі. За власні кошти придбав кілька панських маєтків і розпаював їх між селянами, було створено хліборобську школу. Митрополит вперше заснував на українських землях заповідники – кедрових лісів та степової рослинності, сприяв відкриттю курортів.
Шептицький – автор понад ста послань до пастви, у яких він закликав до примирення, побудови сім'ї на засадах християнських цінностей і патріотизму.
Прагнення державності для України ніколи не покидала владику. Мова, на його думку, була одним з факторів єдності.
Помер Андрей Шептицький 1 листопада 1944 року, похований у підземеллі собору Святого Юра. На похоронах були присутні релігійні діячі різних віросповідань.
Діяльність митрополита Андрея Шептицького значна і багатопланова. Він домагався рівних політичних прав для українців Австро –Угорської імперії, підтримував проголошення ЗУНР, апелював до найвищих інстанцій Польщі. Згодом – СРСР, захищаючи права віруючих і священнослужителів. Мрія про незалежну українську державу залишилась для нього мрією.










Рейтинг:
{[['']]}


0 коментарі :

Дописати коментар